Het hoeft niet de eerste keer te zijn dat we optreden, we zullen altijd een beetje nerveus zijn als we het podium opstappen. Of het nu je voor het eerste op een podium staat, de eerste keer in een nieuwe show danst of misschien voel je het elke keer. Soms zijn zenuwen goed maar ze kunnen ook je performance beïnvloeden.

Meestal komen zenuwen uit vrees om fouten te maken, dus de beste manier om ze te vermijden is om voorbereid te zijn.

Hier is een lijst die je kan helpen met om je zenuwen onder controle te houden voor je het podium opstapt.

TOP 5 TIPS OM ZENUWEN ONDER CONTROLE TE HOUDEN

Zorg voor orde in je danskledij
Zorg er voor dat alle kledij en accessoires voor elke nummer/routine klaar ligt. Op de dag van de show of enkele ogenblikken voor je het podium op moet wil je niet stressen over het feit dat je de helft van je kledij niet terug kan vinden. Professionele dansers leggen alles klaar de avond voordien.
Ken je dansen
Herhaal de dans voor jezelf zodat je niet hoeft te rekenen op anderen. Als je hulp nodig hebt vraag dan aan iemand om de dans samen te overlopen. Film de choreografie in de training zodat je deze thuis kan herbekijken. Dit doe je niet de avond er voor, je moet de routine lang op voorhand kennen.
Kijk niet naar de grond
Wanneer je danst, tracht nooit naar beneden te kijken. Het ziet er niet uit en het publiek wil je mooie gezicht zien. Dit betekend ook dat je meer zult genieten van het optreden en de zenuwen zullen verdwijnen. Daarboven is het goed voor jou als je moet spotten voor een draai.
Vergeet niet te lachen
Je danst en acteert omdat je hier het meeste plezier aan beleeft en je houdt er van. Op podium is het jouw kans om je passie uit te stralen. Dus lach en dans. Als je je volledig kan inleven in het moment als je op het podium staat dan zul je een geweldige tijd beleven. Je podiumpresence is wat jou zal onderscheiden van de rest op het podium. Het publiek zal zeer snel aangetrokken raken naar jouw performance.
Kalmeer je zenuwen
Het is vrij gewoonlijk voor ons allemaal om podiumstress te krijgen, hoewel je dit vrij simpel kan verkomen. Onthoud dat de meeste mensen in het publiek meer vrees hebben om recht te staan en te doen wat jij doet. Hier zijn wat tips om de zenuwen te controleren:

  • Probeer om langzaam te ademen
  • Wees voorbereid (geen last minute repetitie naast de dansvloer)
  • Positieve ingesteldheid. Beeld je in dat het publiek applaudisseert na je perfecte optreden
  • Neem een ogenblik voor jezelf om in de focus te raken
  • Luister naar muziek – dit werkt niet voor iedereen maar het is een uitstekende techniek
  • Beweeg en loop rond om de ongewenste zenuwen te verdringen

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen als je nieuw bent voor de podiumwereld, of als je gewoon een kleine boost nodig had. Heb je nog tips voor de eerste podiumervaring? Ik hoor ze graag van je, deel je advies met andere dansers door te reageren op dit blogbericht.

 8,738 keer gelezen