Het leven van je dansdocent, moeilijker dan het lijkt!

Ik schrijf dit artikel niet met de bedoeling om straks je dansleerkracht te overladen met extra knuffels en een doos pralines. Ik vraag gewoon dat, de volgende keer als je denkt dat het leven van een dansdocent niet meer is dan een paar uur les geven, je er toch even bij stil staat dat er veel meer komt bij kijken.

Dit is wat dansdocenten echt doen

Muziek

Uren lang scrollen door muziek om het perfecte liedje te vinden dat jou past. Deze liedjes “verschijnen” niet zomaar in iTunes. Dansdocenten spenderen talloze nachten om te luisteren naar honderden stukken muziek tot ze het winnende nummer vinden.

Yes! Het nummer is gevonden, maar het duurt 5 minuten en niet 3 minuten zoals verwacht, dus moet dit bewerkt worden. Als je zelf eens een poging onderneemt om een nummer te herwerken naar 3 minuten, zonder dat het klinkt alsof je deze hebt bewerkt met een botte bijl, zul je al snel merken dat dit een pijnlijk en tijdrovend werkje is.

Kledij

De kledij verzinnen voor 1 choreografie is makkelijk, maar als docent moet je meer dan 100 verschillende kostuums verzinnen in je loopbaan. Zeker zijn dat Juliette haar solo outfit niet lijkt op de duo kledij van Caro en Gillian en niet dezelfde kleur is als Leontien haar pakje.. Dat is hard werken je raakt snel verloren op het internet op zoek naar de perfecte outfit.

Familie

Dansdocenten missen veel etentjes met hun familie! Docenten geven meestal les tussen 15:00 en 22:00 uur, dit lijkt misschien een leuke verandering in plaats van de standaard “9 to 5 job”, maar de meeste docenten krijgen dus zelden de kans om samen met hun familie aan de eettafel te zitten. Ze eten meestal in de vlucht (of vergeten zelfs te eten), hun koffie drinken ze koud en de microgolfoven is hun beste vriend. Sommige avonden zijn hun kindjes reeds gaan slapen voor mama of papa thuis komt van zijn dansles.

Choreografie

Slimme choreografie, creatieve posities en artistieke richtingen bepalen zijn geen werkjes die je in 5 minuten afwerkt. Voorbereid in de living en neergeschreven in gedetailleerde notities, uren/dagen of zelfs weken voor de dansers de muziek hebben gehoord. Zeker zijn dat verplaatsingen goed zullen verlopen, dat de choreografie vernieuwend en uitdagend genoeg is voor de dansers. Ideeën, visies en concepten uitwerken staan (helaas) niet in een boek af te lezen, het is een product van hun eigen creativiteit en hard werk.

Inleving

Ze zijn bezorgd, hebben stress en slapen niet, net zoals jij! De nacht voor een wedstrijd, auditie of workshop zijn dansleerkrachten meestal klaar wakker zoals jij. Ze hopen dat jullie alle stappen onthouden, alle verbeteringen in acht nemen en dat jullie trots zullen zijn op je prestatie. Geen enkele dansleerkracht wil dat je faalt, ze willen dat je verbluffend bent!

Pijn

Ze gaan door de pijn van een kwetsuur of ouderdom :-). Wie heeft tijd om een nieuwe knie te steken als er binnen twee maanden een optreden is. Slapeloze nachten door de spier en gewrichtspijn, het type pijn die enkel kan opgelost worden door elke avond een masseur in te huren (hint).

Lees ook: Dansblessures. Hoe voorkomen?

Ze willen je doen slagen

Je dansleerkracht wil niets liever dan al zijn studenten te zien slagen. Ze mogen dan wel roepen en schreeuwen maar dat doen ze steeds met de beste intenties. Ze bemoedigen en dagen hun leerlingen uit om de beste versies van zichzelf te zijn, elke dag opnieuw. Dansdocenten willen hun leerlingen beloond zien worden voor het harde werk en het doorzettingsvermogen die ze tonen in de dansstudio.

Lees ook: Danstips voor starters

Ze bewonderen elke dansmoeder (en vader)

Als dansdocent bewonder je elke moeder, vader en dans familie dat een lid is van hun community. Ze beseffen hoeveel toewijding er nodig is om hun kind telkens opnieuw op tijd in de dansles te krijgen. Ze zijn dankbaar, ze zeggen het misschien niet voldoende maar dat zijn ze wel. Dankbaar dat je voor hun studio hebt gekozen, dankbaar dat je je kind toevertrouwt zodat ze ze kunnen begeleiden en verreiken in het leven. Ze houden echt van het les geven en als dat zo niet zou zijn dan is de kans groot dat ze hun kind uit die studio halen en toewijzen aan een docent die zijn passie van dans kan overbrengen naar jouw kind.

Nu je dit allemaal weet kun je wat meer rekening houden met je docent. Lees zeker ook het artikel Wat je beter niet tegen je dansleerkracht zegt.

 

 50,048 keer gelezen