Kiezen van een dansschool doe je zo!

Kiezen is verliezen

De juiste dansschool kiezen als je nog geen ervaring hebt met de dansindustrie kan moeilijk zijn! Jammer genoeg is het maken van die keuze echter heel belangrijk voor de toekomst van uw kind binnen de creatieve sector.

Of je dansertje nu kiest voor een carrière binnen de podiumkunsten of niet, de juiste dansschool kiezen zal een grotere rol spelen dan je ooit zou ingebeeld hebben. Als je ze niet inschrijft in de juiste dansschool dan is het al voorbij voor het begonnen is.

Ik zal hier geen lijst publiceren van de top 10 dansscholen van België of de 5 grootste winnaars binnen de danscompetities. Wat ik probeer te doen is schetsen waar je moet op letten bij het kiezen van een dansschool als de tijd zo ver komt om de juiste te kiezen voor jouw familie.

Probeer voor je betaalt

De meeste dansstudio’s bieden een ‘gratis probeerles’ aan. Gebruik dit voordeel als je denkt om te starten bij een nieuwe dansschool. De waarheid komt uit de kindermond; vraag na de probeerles wat ze van de les vonden. Meestal geven ze zonder aarzelen hun eerlijke mening over de danservaring.

Andere dingen waar je op moet letten bij probeerlessen zijn:

 • Is het personeel (administratie/docenten) vriendelijk, hulpvaardig, ervaren en voldoende geschoold?
 • Ziet het gebouw er georganiseerd uit?
 • Is het een veilige omgeving?
 • Ziet de locatie er verzorgd uit? Als ze goed zorgen voor hun dansomgeving zijn ze meestal ook zo met uw kind.
 • Zien de kinderen er gelukkig uit? Gaan ze spontaan praten met de leerkracht, andere ouders en anders? De groepssfeer is zeer belangrijk!
 • Voorziet de dansschool de stijl waarin uw danser geïnteresseerd is? Vb: als uw danser hiphop wil volgen, steek ze dan niet in een balletstudio…
 • Zijn de docenten geschoold? Voorzien ze een verantwoorde opwarming, goed opgebouwde les en cooling down (stretching)?

Praat met de leerkracht na de gratis proefles (indien mogelijk), vraag hun eerlijke mening. We hebben hele goede docenten in België die alleen het beste willen voor jouw danser.

Bezoek lokale wedstrijden

Deelnemen aan wedstrijden is niet noodzakelijk de enige weg die je op kan binnen een dansschool. Daarvoor is het van groot belang om na te denken over het aantal tijd die je wil spenderen aan dans. Eens een danser betrokken is in een wedstrijdteam dan kan dat veel vrije tijd opeisen tijdens het weekend, feestdagen en weekdagen. Twijfel je nog? Begin klein…

Als je specifiek op zoek bent naar een competitieve dansschool, dan is het altijd een goed idee om eens naar een lokale danswedstrijd te gaan kijken. Je moet niet noodzakelijk op zoek gaan naar de winnende dansschool. Kijk naar de dansscholen met gelukkige kinderen (op en naast het podium), kinderen die goed getraind, opgeleid en goed gemanierd zijn.

Locatie, locatie, locatie

Er zijn veel goede dansscholen in ons land. Voor je beslist om ver te rijden om naar “de beste dansschool” te gaan, bezoek eerst even de dansscholen in jouw buurt. Je zou nog aangenaam verrast kunnen zijn van wat kleinere dansscholen kunnen verwezenlijken.

Zoek je een dansschool in de buurt van Lichtervelde? Dan raad ik uiteraard onze eigen dansschool aan: dansschool 5678

Als ik spreek over locatie dan herinner ik mensen er steeds aan dat hoewel ze zich misschien inschrijven voor 1 of 2 cursussen per week, gedurende drukke tijden (optredens of examens) ze misschien ook aanwezig moeten zijn op extra trainingen tijdens weekends, feestdagen en weekdagen. Als de dansschool niet in de buurt is dan bereid je je beter voor op veel heen en weer rijden.

Budget

Ik probeer je niet af te schrikken om je kind in te schrijven, maar dansen kan duur zijn. Naast de wekelijkse lessen zijn er een paar extra kosten waar je rekening mee moet houden als je danser zich vastbijt in de danswereld. Zorg dat de kosten passen binnen je budget en hou rekening met volgende extra kosten:

 • Kostuums
 • Schoenen
 • Danskledij
 • Make-up
 • Ingangsgeld examens
 • Ingangsgeld danswedstrijd
 • Benodigdheden

Dit zijn slechts een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een dansschool. Als je met bovenstaande zaken rekening hebt gehouden en je kan nog steeds niet beslissen… Volg dan je gevoel! Het geluk van je kind gaat nog steeds boven het kiezen van de beste dansschool. Als uw kind geen plezier beleeft in de les of zich niet goed voelt in de dansschool dan is de kans groot dat je de verkeerde dansschool hebt gekozen.

Probeer opnieuw, voor elke negatieve ervaring zijn er 5 leuke ervaringen aan het wachten om de hoek voor jou en je danser(s)!

 1,876 keer gelezen